Eräpäivän siirto: näin saat lisää maksuaikaa

Joskus käy niin, että lasku erääntyy juuri silloin, kun tilillä ei olisi yhtään ylimääräistä. Sen sijaan, että vaipuisit synkkyyteen, on syytä ottaa puhelin kauniiseen käteen. Moni velkoja on valmis neuvottelemaan kanssasi uudesta eräpäivästä.

Eräpäivä lähestyy uhkaavasti ja rahat jo loppu?

”Tili tuli, tili meni” -tunne on tuttu yllättävän monelle. Joskus se koittaa ihan tavallisena kuukautena, toisinaan puolestaan sellaisena, jolloin riihikuivaa on kulunut muun muassa auton korjaamiseen, kodin remontoimiseen tai reissaamiseen pitkin maailmaa. Jos sinulla on juuri nyt tällainen tilanne, on hyvä hetki tutustua oheiseen artikkeliin.

Vältä perintä ja ota yhteyttä laskun lähettäjään

Kilpailu- ja kuluttajavirasto vinkkaa taloudellisen ahdingon koittaessa ottamaan yhteyttä laskun lähettäjään. Kannattaa kysyä, voitaisiinko eräpäivää siirtää tai maksuaikataulua muuttaa muuten.

Maksumuistutus seuraa eräpäivän välttelijää

Laskua ei missään nimessä kannata vain jättää maksamatta, sillä tällöin saat muistutuskirjeen ja siihen on lisätty yleensä 5 euron muistutuslisä. Vaikka tuo viisi euroa kuulostaakin kertamaksuna pieneltä, ja sitä se toki onkin, voi pienistä puroista kasvaa yllättävän suuri virta.

Muistutuslaskuissa eräpäivä on yleensä HETI, vieläpä isolla kirjoitettuna, mikä aiheuttaa kenties psykologisen paineen maksaa lasku viipymättä. Näin toki tuleekin tehdä, sillä varmasti kaikki haluavat välttyä ulosottomerkinnöiltä tai muilta maksuhäiriömerkinnöiltä.

Huolehdi eräpäivästä ja vältä maksumuistutus

Jos et pysty maksamaan useamman eri laskuttajan laskuja eräpäivään mennessä, tulet saamaan niiltä jokaiselta muistutuskirjeen ja joudut maksamaan tuon mainitut viisi euroa velkojille. Jos esimerkiksi myöhästyt kymmenen eri laskuttajan eräpäivästä, saattaa muistutusmaksuista kertyä maksettavaa 50 euroa eli jo aika paljon.

Verkkolaskut myös maksettava ajallaan

Moni mieltää oikeiksi laskuiksi vain ne laskut, jotka kolahtavat paperisina postiluukusta. Niinhän ei toki ole, vaan myös sähköiset laskut ovat ihan oikeita laskuja. Myös ne tulee maksaa ajallaan eli eräpäivään mennessä. Eli vaikka verkossa shoppaileminen helppoa onkin tai sieltä saa näppärästi tilattua palvelun jos toisenkin, ovat ne aivan yhtä todellisia ostoksia ja palveluja kuin itse kasvotusten hoidetut kaupat. Jokainen lasku, joka on aiheellinen ja sinulle osoitettu, on maksettava eräpäivään mennessä. Vain niin vältyt muistutusmaksun maksamiselta.

Laskuttajatkin ovat lopulta ihmisiä

Älä suotta pelkää ottaa yhteyttä velkojaan eli laskuttajaan. Kaikkien yritysten takana on ihminen ja asiakaspalveluunkin vastaa joku henkilö. Hänet on koulutettu asiakaspalvelua varten ja hänellä on tarkkaa tietoa siitä, miten maksuohjelmaa voidaan yhteistuumin muuttaa tai kuinka paljon eräpäivää voidaan siirtää. Yleensä eräpäivän siirtämisestä ei edes koidu mitään ylimääräisiä kustannuksia asiakkaalle. On lopulta kuitenkin niin yrityksen kuin asiakkaan etu huolehtia siitä, että molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä. Asiakas, jonka eräpäivää on tarvittaessa siirretty ja taloudellista ahdinkoa ymmärretty, tarttuu luultavasti toistekin kyseisen yrityksen tarjoamaan tuotteeseen tai palveluun. Jos asiakas puolestaan kokee, että asiakaspalvelu suhtautuu epämiellyttävällä tavalla hänen esittämiinsä toiveisiin tai ei esimerkiksi suostu siirtämään eräpäivää tai muuttamaan maksuohjelmaa, saattaa asiakas asioida jatkossa kilpailevan yrityksen kanssa.

Eräpäivä ei ole mörkö vaan päivämäärä muiden joukossa

Eräpäivällä tarkoitetaan laskussa olevaa päivämäärää, johon mennessä summa on maksettava viimeistään. Yleensä eräpäivä koittaa noin kahden viikon kuluessa laskun lähettämisestä tai päiväyksestä. Yleensä isommissa hankinnoissa eräpäiväkin on hieman pidemmällä, jotta asiakas ehtii hankkimaan tarvittavat varat. Kuluttajavirasto kertoo, että kuluttajalle tulee antaa vähintään 14 vuorokautta maksuaikaa laskun päiväyksestä. Suomen perintätoimisto Oy lisää, että rahan ei tarvitse olla vielä velkojan käytettävissä eräpäivänä vaan siinä on huomioita rahojen kulkemiseen menevä aika eri pankkien välillä.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.