Joka kolmas ei puhu rahasta

Miten on, jutteletko sinä raha-asioistasi avoimesti kavereillesi vai pidätkö euroaiheiset keskustelut visusti itselläsi? Kenties avaudut hieman aivan lähipiirillesi, mutta muut eivät saa sanaista arkkuasi avautumaan raha-asioista. Jos tilanne on niin, olet yksi heistä, joiden mielestä omat raha-asiat eivät kuulu toisille.

Raha-asiat ovat monelle tabu

S-Pankin teettämän kyselytutkimuksen mukaan yksi kolmesta suomalaisesta suorastaan välttelee raha-asioista puhumista. Taloudenpidosta ei avauduta edes aivan lähipiirille, koska se ei tunnu hyvältä idealta. Tutkimus paljasti, että erityisesti iäkkäämmät vastanneista eivät mielellään turise raha-asioistaan toisille kovin avoimesti tai ollenkaan. Kun ikää oli tullut mittariin 60 vuotta, rahasta oli muodostunut jopa aiempaa isompi tabu: tuon ikäisistä huimat kaksi viidestä kertoi, että raha ei ole mieluinen keskustelunaihe.

Nuoret ovat valmiita puhumaan myös rahasta

Entä sitten nuoret? S-Pankin tutkimuksen mukaan heille raha-asiat ovat puheenaiheita melkeinpä siinä missä muutkin. Niistä keskustellaan niin oman perheen, kuin ystävien sekä talousalan asiantuntijoiden kuten vaikkapa pankin virkailijoiden kanssa.

Olemassa on yllättävän paljon myös heitä, jotka eivät puhu raha-asioista missään eivätkä kenellekään. Tutkimuksen mukaan näitä henkilöitä on Suomessa 7 prosenttia.

Avoin rahakeskustelu kannattaa

Olisiko kuitenkin syytä puhua rahasta avoimemmin? Siinä ei kuitenkaan ole mitään väärää, likaista tai arveluttavaa. Me kaikki tarvitsemme rahaa, jotta selviämme asumismenoista, ruokaostoksista, harrastuksista, päivähoitomaksuista sekä kaikesta, mihin kuukausittaiset tulomme virtaavat tililtä poispäin.

Asumiskustannukset nousussa

Pellervon Taloustutkimus PTT on muun muassa paljastanut tutkimuksessaan, että asumisen kustannukset tulevat nousemaan keskimäärin 2,5 prosenttia vuodessa vuosina 2017–2019. Koska ansiotulot tuskin tulevat kasvamaan samanlaista vauhtia, on perusteltua sanoa, että raha-asioista olisi hyvä keskustella avoimesti.

Ruokaan uppoaa satoja euroja kuussa

Virallisen suosituksen mukaan kuukausittaiset ruokamenot ovat noin 283 euroa/henkilö. Helsingin Sanomien artikkelin mukaan tämän summan tulisi nimittäin virallisesti riittää yhden henkilön ruokailuun kuukauden aikana. Summa nojaa Kuluttajatutkimuskeskuksen laatimaan viitebudjettiin ja viestii siitä, että tällä summalla tulisi kyetä tekemään välttämättömien tavaroiden ja palvelujen hankinnat kuukaudessa.

Harrastusmenot kohoavat korkealle

Niin omat kuin esimerkiksi lasten harrastusmenot saattavat nekin tehdä melkoisen loven omaan kuukausibudjettiin. Kalliit harrastukset, kuten esimerkiksi jääkiekko ja taitoluistelu, vaativat vanhemmilta jo melkoisia taloudellisia ponnistuksia – toisaalta tarjolla on myös runsas kattaus jopa maksuttomia harrastuksia. Kannattaa keskustella aiheesta muiden kanssa ja kysellä vinkkejä, miten harrastusmenot on pidetty kurissa kunkin perheessä. Saat kenties samalla vinkkejä.

Uudet päivähoitomaksut astuvat voimaan vuonna 2018

Monien lapsiperheiden taloutta kurittavat päivähoitomaksut joka kuukausi. Se, kuinka ison loven ne tekevät budjettiin, riippuu muun muassa perheen koosta sekä talouden yhteenlasketuista tuloista. Puhu rahasta, kyseenalaista kustannukset ja selvitä, miten muissa perheissä suunnistetaan arjen talouspaineissa! Helpotustakin on onneksi luvassa, sillä hallitus lupasi keväällä alentavansa pieni- ja keskituloisten perheiden päivähoitomaksuja. Tulorajat nousevat, eli jatkossa voi tienata enemmän ennen suurempaan tuloluokkaan joutumista. Lisäksi sisaralennus nousee puoleen eli 50 prosenttiin. Nämä muutokset käynnistyvät alkuvuodesta 2018.

Puhu rahasta, se kannattaa

Talouteen keskittyvä Mun Talous -sivusto on julkaissut kattavan Puhu rahasta -oppaan. Se kannustaa vahvasti keskustelemaan talousasioista myös perheen nuorten kanssa. Useimmiten nämä aiheet nousevat keskusteluihin vasta sitten, kun ongelmia ilmenee. Viisas aloittaa kuitenkin jo aiemmin. Opas ohjeistaa muun muassa laittamaan menot tärkeysjärjestykseen ja suunnittelemaan taloutta sen pohjalta. Ykköspallille kiilaavat asumismenot eli esimerkiksi vuokra, sähkö ja vesi. Niiden maksamisesta ei kannata tinkiä missään vaiheessa vaan asumiseen liittyvät laskut tulee hoitaa ensimmäisenä.

Miten on, puhutko sinä rahasta? Jos et, olisiko nyt aika aloittaa?

 

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.