Säästövinkkejä: 6 helppoa säästövinkkiä, jotka jokaisen tulisi tietää

Aina sama tilanne: tili tuli ja meni kerrassaan viheltäen? Vaikka kuinka tahkoat palkkaa ja paiskit töissä, hupenevat rahat kuin huomaamatta. Silloin on viisainta painaa jarrua ja lukea pidemmälle.

1: Maksa laskut ajallaan

Kun lasku saapuu, tarkasta sen oikeellisuus sekä kiinnitä huomiota eräpäivään. Laskut tulee maksaa eräpäivään mennessä ajallaan. Vain siten vältyt muistutusmaksuilta etkä ajaudu velkaantumisen mustaan putkeen.

Yksi hyvä vinkki on järjestää kodin laskupino aina siten, että se, jonka eräpäivä koittaa seuraavaksi, on pinon ylimmäisenä. Voit myös maksaa laskut sitä mukaa, kun niitä tulee. Jos rahalla on tapana kadota tililtäsi kuin vapaaehtoiset ennen kerrostalon talkoopäivää, on hyvä idea maksaa laskut jo ennen eräpäivää. Näin toimimalla pysyt paremmin kartalla siitä, paljonko käytettävissäsi on rahaa vielä meneillään olevana kuukautena.

2: Elä velaksi vain harkiten

Luottokorttilaskut, pikavipit, lainat ja muut velalla tehdyt hankinnat voivat yhdessä kerryttää melkoisen potin ja aiheuttaa velkaantumista. Älä siis sorru kaikkiin, vaan vertaile vaihtoehtoja. Jos sinulla on tarvetta lainata rahaa, valitse rahoituslaitokseksi luotettava toimija, jonka lainaehdot ymmärrät täysin.

Osamaksulla ei kannata maksaa, ellei ole ihan pakko. Voi nimittäin käydä niin, ettet tule maksaneeksi koko kauppahintaa osamaksuajan puitteissa ja päädyt yrityksen luottoasiakkaaksi.

3: Laita rahaa säästöön

Kun palkka tulee, siirrä heti noin 10 prosenttia säästötilille. Ajattele sitä itseesi sijoittamisena. Tingi tarvittaessa vaikkapa parista ulkona syödystä lounaasta, take away -kahveista tai leffakäynneistä. Olet ansainnut sen tunteen, että tililläsi on rahaa tallessa pahan päivän varalle. Se tunne on saavutettavissa vain siten, että päätät säästää rahaa ja myös toimit sen mukaan.

4: Säästä valitsemalla ruokakaupassa viisaasti

Vanha viisaus pätee edelleen: ”Älä mene ruokakauppaan nälkäisenä”. Nauti siis kunnollinen annos ruokaa ennen, kuin suuntaat pieneen lähikauppaan tai massiivisuudessaan vaikuttavaan automarkettiin ostoksille. Jos vatsa kurnii, pomppaavat myös mieliteot esille. Yksittäisistä suklaapatukoistakin kertyy vuoden aikana melkoinen summa turhakkeisiin.

Viisas tekee ostoslistan ennen kauppaan suunnistamistaan. Suunnittele viikkotasolla perheen ruokahuolto ja tutki reseptejä, jonka jälkeen ostat vain oikeasti tarvitsemiasi ruokia. Muista hyödyntää jääkaapista jo löytyvät tähteet ja jatkojalosta niitä. Lopputuloksena voi olla yllättävän hyvä kombo ruokaa, josta sinun ei tarvinnutkaan enää maksaa juuri mitään lisää. Esimerkiksi munakas tai pyttipannu kätkee helposti sisälleen melkeinpä mitä tahansa ja maistuu valtavan maukkaalta.

5: Etsi alennuksia ja hyödynnä ne

Miksi maksaisit normaalihinnan, jos voit tehdä samat ostokset huomattavasti edullisemmin? Seuraa kauppojen ilmoittelua niin paikallislehdissä, verkossa kuin esimerkiksi heidän omissa uutiskirjeissään. On ihan OK kierrellä useammassakin kaupassa edullisten hintojen perässä: osta vaikka leipä ensimmäisestä, vihannekset toisesta ja maitotuotteet kolmannesta kaupasta. Pääasia, että koet itse asian mieleiseksi eikä siihen kulu liikaa aikaa tai esimerkiksi bensaa siirtymisiin.

Muista hyödyntää myös verkkokauppojen alennuskoodit ja muut tapahtumat. Jos hankinnalle ei ole pakottavaa tarvetta juuri nyt, malta seurata hetki, josko se ilmestyisi tarjoukseen.

6: Liiku harkiten

Jos voit jättää auton talliin, tee niin. Hyppää polkupyörän selkään ja kasvatat kuntoa samalla kun säästät bensarahaa. Polkupyörää varten sinulla ei tarvitse myöskään olla parkkirahaa, sillä fillarin voi pysäköidä ilman painetta pysäköinninvalvojien kirjelmistä auton etulasissa.

Huomioi kuitenkin se, että ruoka on polkupyöräilijälle samaa, mitä bensa on autolle. Mitä enemmän liikut, sitä enemmän saattaa myös nälkä vaivata. Varmista siis, että mukana on välipala jos toinenkin; muuten voit sortua valmisruokiin tai muihin ylimääräisiin eineksiin päivän aikana.

Katso asiantuntijoiden listaamia rahansäästövinkkejä Yle.fi:stä! Paljon lisää hyviä ideoita saat Suomen suosituimmista talousblogeista.

 

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.